FLAVTA // šolski orkester

Irena Birsa

Irena Birsa je s poukom flavte začela pri prof. Tamari Tretjak, v komenski podružnici glasbene šole Sežana. Svojo glasbeno pot je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, pod mentorstvom prof. Lize Hawlina. Leta 2017 je bila sprejeta na dodiplomski študij flavte pri prof. Norbertu Girlingerju na zasebni univerzi Anton Bruckner v avstrijskem Linzu. Je dobitnica tako domačih, kot tudi mednarodnih nagrad in štipendije Rotary kluba Wels. Oktobra lani je uspešno zaključila dodiplomski študij koncertne smeri, trenutno obiskuje pedagoški program. Je članica linškega ansambla za sodobno glasbo Lizard, katerega cilj je izvajati glasbo še živečih in aktivnih skladateljev. 

Kot rezultat ljubezni do široke palete glasbenih stilov, se poleg flavte v klasični vlogi zanima tudi za sodobnejše prakse, ki zvok flavte povežejo z neomejenimi možnostmi elektronske glasbe. 


KLARINET // šolski orkester

Neža Jelušič

Neža Jelušič je prve glasbene korake naredila s profesorjem Brankom Trifkovićem na Glasbeni šoli Sežana. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (prof. Alojz Zupan) in uspešno maturirala v razredu prof. Dušana Sodje. Leta 2020 je z odliko zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani s temo »Vpliv glasbenega izobraževanja na pozornost in koncentracijo«. Kot študentka tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani (prof. Andrej Zupan), je zimski semester opravila na Visoki šoli za glasbo v Luzernu (Švica) pri prof. Paolu Beltraminiju. Med študijem se je redno udeleževala seminarjev z uglednimi profesorji (Massimiliano Miani, Raphael Sanders Jr., Dario Zingales, Hubert Salmhofer, Paolo Beltramini, Bertram Egger, Jože Kotar, Andrej Zupan). Je večkratna udeleženka priznanih orkestrskih šol (OrkesterkamP, Intercampus, Musica Creativa), ter od malih nog redno sodeluje z različnimi pihalnimi in simfoničnimi orkestri (Kraška pihalna godba Sežana, NOVA filharmonija, Brkinska godba 2000, Postojnska godba 1808, idr.). Klarinet poučuje v Godbeniški šoli Brkinske godbe 2000, ter na Glasbeni šoli Ajdovščina, kjer svojo ljubezen do glasbe in orkestrske igre predaja nadobudnim mladim glasbenikom.


SAKSOFON // šolski in mladinski orkester

Larisa Marjanović

Larisa Marjanović je na ljubljanski Akademiji za glasbo iz saksofona magistrirala leta 2015 v razredu prof. Mihe Rogine. Tekom študija je bila na mednarodni izmenjavi pri prof. Draganu Sremcu in prof. Tomislavu Žužaku, kot prejemnica elitne Basileus štipendije pa tudi pri prof. Gordanu Tudorju, pri kateremu je ostala kar dve leti. Sicer je svoje znanje redno izpopolnjevala na seminarjih pri mednarodno priznanih saksofonistih kot so: Jean-Denis Michat, Fabrizio Mancuso, Sylvain Malézieux, Jean-Marie Londeix, Claude Delangle, Jean-Yves Fourmeau, Masataka Hirano, Lars Mlekusch, Gilles Tressos, Eugene Rousseau in drugi. Že v času študija je kot substitutka igrala v Orkestru Slovenske vojske. Kot solistka, članica DUA NOX (v njem je muzicirala s tolkalko Petro Vidmar) in članica SOS – Saxophone Orchestra je nastopila na številnih koncertih doma in v tujini (Italija, Hrvaška, Srbija, Francija, Avstrija, Madžarska in Tajska – Bangkok). S saksofonskim orkestrom SOS so kar dvakrat nastopili na Svetovnem kongresu saksofonistov (leta 2015 v Strasburgu in 2018 v Zagrebu). S saksofonistko Anjo Kožuh sta za izvedbo koncerta za dva saksofonona in pihalni orkester A. Scotta: Dark Rain prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana. Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina in je vodja aktiva klarineta in saksofona Zveze Primorskih glasbenih šol. Poleg tega je članica uredniškega odbora glasbene revije Glasna, ki jo s podporo Ministrstva za kulturo RS izdaja Glasbena mladina Slovenije.


TROBENTA // šolski orkester

Matjaž Kos

Matjaž Kos je svojo glasbeno pot začel v glasbeni šoli Sežana. Večji del glasbenega izobraževanja je opravil pri profesorju Ivu Bašiču, zadnjih nekaj let pa pri profesorju Urošu Pavloviču. Svojo glasbeno pot je nadaljeval na Kosnervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Franca Žuglja. Po uspešno opravjeni srednji šoli svoj študij nadaljuje na Gustav Mahler Privatuniversität v Celovcu pri profesorju Robertu Hoferju. Tekom študija se je udeležil tudi tekmovanja Temsig in na regijskem tekmovanju dosegel dve zlati plaketi, na državnem pa dve srebrni. Udeležil se je tudi nekaj seminarjev pri svetovno znanih trobentačih, kot so: Allen Vizzutti, Håkan Hardenberger, Stefan Haimel, Jeroen Berwaerts. Med študijem je sodeloval z orkestrom Kärntner Sinfonieorchester, Kärntner brass band, Alpeadria Sinfonieorchester, NOVA Filharomija, Kraška pihalna godba…


NIZKA TROBILA // šolski orkester

Ivo Bašič

IVO BAŠIČ Je bil rojen 22.10 1969 v Postojni, kjer je tudi začel svojo glasbeno pot. Po zaključku na nižji glasbeni šoli v Postojni je nadaljeval šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani in jo uspešno zaključil leta 1989. Od leta 1990 redno poučuje trobila na Glasbeni šoli v Sežani. Številna priznanja na različnih tekmovanjih, ki so jih prejeli njegovi učenci, kot solisti in komorne skupine, pričajo o njegovem uspešnem pedagoškem delu. Leta 1996 je diplomiral na Tržaškem konzervatoriju »G.Verdi« smer pozavna ter nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in jo uspešno zaključil leta 2000. V času študija, tako v Trstu kot v Ljubljani, je veliko sodeloval z različnimi orkestri in komornimi skupinami. Od septembra 2009 je ravnatelj Glasbene šole v Sežani. Redno sodeluje v aktivu učiteljev trobil Zveze primorskih glasbenih šol. Od lete 1992 vodi Kraško pihalno godbo in od takrat dalje je njegovo delo zelo odmevno v godbeniških krogih. Poleg Kraške pihalne godbe je vzporedno kar dvanajst let vodil tudi Postojnsko godbo ( do 2006 ) in od leta 2008 vodi tudi Godbeno društvo Prosek. Preko Zveze slovenskih godb se je udeležil številnih seminarjev za dirigente, katere so vodil svetovno priznani skladatelji, kot so: Alfred Reed, Jacob de Haan, Manfred Schnaider, Johan de Maij, Johan Mosenbichler. Na Otroškem festivalu Brinjevka je v zadnjih treh letih imel pomembno vlogo kot vodja big banda. Je prejemnik Srebrnega priznanja „ Bojan Adamič“ za aktivno delovanje v godbeništvu nad dvajset let. Občina Sežana pa mu je leta 2005 podelila plaketo Srečka Kosovela za delo na področju kulture in izobraževanja.

Na tekmovanjih Zveze slovenskih godb je od leta 1997 do danes z različnimi godbami kot dirigent prejel; 6 Zlatih plaket in 3 Srebrne plakete. Na mednarodnih področju lahko izpostavimo tekmovanja v Malgrat de mar 1. in 6. mesto ( Španija ), Roncone 4. mesto( Italija ) Valle d`Aosta 4. mesto ( Italija ), Schladming 6. mesto( Avstrija ), Bertiolo 3. mesto( Italija ). Poleg tekmovanj pa se lahko pohvali s številnimi gostovanji na festivalih v Italiji, San Marino, Hrvaška, Madžarska, Češka, Poljska, Francija, Avstrija, Španija in v domačih krajih z mednarodno udeležbo.Je prejemnik Srebrnega priznanja „ Bojan Adamič“ za aktivno delovanje v godbeništvu nad dvajset let. Občina Sežana pa mu je leta 2005 podelila plaketo Srečka Kosovela za delo na področju kulture in izobraževanja.


TOLKALA // šolski orkester

Tim Lindič

Mladi tolkalec Tim Lindič je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli v Sežani pri prof. Matiji Tavčarju. V času šolanja se je redno udeleževal seminarjev in tekmovanj ter poletnih glasbenih kampov. Trenutno je dijak Umetniške gimnazije Koper smer tolkala, pri prof. Tomislavu Hmeljaku. Med šolanjem je bil član komorne tolkalne skupine, šolskih pihalnih orkestrov ter mnogih drugih orkestrov. Trenutno igra tolkala v zasedbi Kraške pihalne godbe in Bend-it! Orchestra. Delo z mladimi mu predstavlja veliko veselje in motivacijo.

TOLKALA // šolski orkester

Tina Škamperle

Tina Škamperle, rojena 25.8.2003 v Postojni. Pri šestih letih sem se vpisala v razred tolkal pri profesorju Urošu Nemaniču, nato sem študirala pri profesorju Matiji Tavčarju, ki je bil moj učitelj 8 let študija tolkal v Glasbeni šoli Sežana. Z njegovo spodbudo, mojo željo in podporo staršev sem se vpisala na srednjo glasbeno šolo v Kopru. Prvo leto me je učil profesor Mitja Tavčar, drugo pa profesor Tomislav Hmeljak.

Med študijem sem se tudi dodatno izobraževala za igranje tolkal na seminarjih in mojstrskih tečajih profesorjev Jožeta Bogolina, Simona Klavžarja, profesorice Petre Vidmar in drugih. V lanskem letu sem se udeležila tudi seminarja za dirigente. Hodila sem tudi na seminarje profesorjev in strokovnjakov iz tujine. 7 let zapored sem sodelovala tudi v poletni glasbeni šoli OrkesterKamp. V Zrečah sem se udeležila poletne šole za tolkalsko skupino pod vodstvom profesorja Simona Klavžarja. Leta 2019 sem bila ena od profesorjev tolkalne sekcije v poletnem taboru MusiKras v Štanjelu.

Med študijem v osnovni glasbeni šoli sem se udeleževala regijskih in državnih tolkalnih tekmovanj Temsig in Svirel. Dobila sem bronasto, dve srebrni in dve zlati priznanji ter pohvalo. Pri osmih letih sem začela igrati v pihalnem orkestru Tamali, ki ga vodi oče Tomaž Škamperle. Po dveh letih sem začela igrati tudi v orkestru Brkinska godba 2000, kjer igram še danes. Na srednji glasbeni šoli Koper sem postala članica simfoničnega orkestra srednje glasbene šole. Velikokrat so me vabili na osnovnošolske prireditve, lokalne prireditve v Divači, Sežani, Hrpelje-Kozini. Igrala sem z divaškim pevskim in osnovnošolskim zborom v Izoli. Sedaj že dve leti poučujem tri učence tolkal v okviru godbeniške šole Brkinske godbe 2000.

FLAVTA // mladinski orkester

Gaja Bašič

Gaja Bašič je začela igrati flavto pri sedmih letih v sežanski glasbeni šoli. Po končani glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lize Hawline. V svoji glasbeni karieri je sodelovala na številnih tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Med najbolj znanimi je mednarodno tekmovanje Svirel, na katerem je leta 2012 kot solistka prejela prvo nagrado, leta 2015 pa prvo nagrado s takratno komorno skupino Trije letni časi. Večkrat se je udeležila tudi mednarodnega tekmovanja Emona v Ljubljani, kjer je vedno prejela posebno nagrado. Pri trinajstih letih je zmagala v svoji kategoriji na državnem tekmovanju “Temsig v Sloveniji in prejela posebno nagrado za najvišjo oceno v svoji kategoriji, posebno nagrado za najbolje odigrano obvezno skladbo in posebno nagrado za najbolje odigrano skladbo slovenskega avtorja. To ji je prineslo snemanje na Radiu Koper in koncert v Kosovelovem kulturnem centru. V prvem letniku konservatorija je z 98,25 točkami ponovno zmagala v svoji kategoriji in prejela tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko” v Beogradu. V drugem letniku konservatorija je začela peti v Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom zborovodje in skladatelja Ambroža Čopija. Z zborom so leta 2016 zmagali na mednarodnem tekmovanju v Moskvi in istega leta na mednarodnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Leta 2017 so nastopili na festivalu v Stockholmu na Švedskem. Aprila 2018 je uspešno opravila sprejemni izpit na Conservatorio della Svizzera italiana Lugano v razredu svetovno znanega flavtista Andrea Olive in junija 2021 prejela naziv diplomirani glasbenik. Septembra 2021 je Gaja začela magistrski študij pri flavtistu Felixu Renggliju. Leta 2020 je zmagala na avdiciji za Sredozemski mladinski simfonični orkester (OJM), s katerim je julija 2021 nastopila na festivalu Aix en Provence, kjer je sodelovala z glasbeniki Londonskega simfoničnega orkestra in svetovno znanim dirigentom Duncanom Wardom. Oktobra 2021 je v Teatru LAC v Luganu pod taktirko Markusa Poschnerja z Orkestrom italijanske Švice (OSI) izvedli “La sagra di Primavera”. Februarja 2022 se je uvrstila na čakalni seznam glasbenikov za festival Verbier. Marca letos je na državnem tekmovanju Temsig prejela drugo nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Maja 2022 bo nastopila z Human Rights Orchestra v KKL Luzern pod vodstvom odličnega glasbenika Alessia Allegrinija. Gaja redno poglablja svoje glasbeno znanje na seminarjih s priznanimi glasbeniki: Trevor Wye, Julien Beaudiment, Mario Caroli, Hansgeorg Schmeiser, Davide Formisano, Aleš Kacjan, Sir James Galway, Jacques Zoon.


KLARINET // mladinski orkester

Katijana Rener

Katijana Rener je svojo glasbeno pot začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Sežana v razredu prof. Branislava Trifkovića. Že pod njegovim vodstvom se je kot solistka in članica komornih skupin redno udeleževala tekmovanj in dosegala odlične rezultate. Po končani osnovni šoli se je odločila za nadaljevanje glasbene poti na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V času šolanja pod mentorstvom prof. Andreja Zupana je dosegla odlično 2. nagrado na tekmovanju Temsig leta 2013, istega in naslednjega leta je prejela tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, leta 2015 pa je kot članica kvarteta klarinetov prejela 3. nagrado na Temsigu. Po uspešno opravljeni maturi ter treh sprejemnih izpitih jo je pot zanesla na sever Nemčije v Hannover, kjer se izpopolnjuje razredu prof. Johannesa Peitza. Junija 2019 si je z odlično odigranim diplomskim koncertom prislužila najvišjo možno oceno in bila januarja 2020 nagrajena z Dr. Karl-Ernst-Fichter Preis za najboljše ocenjeno diplomo svoje generacije. Junija lani pa je magistrirala z odliko in si tako skupaj z uspešno opravljenim sprejemnim izpitom priborila mesto za nadaljevali študij v programu Soloklasse v katerega letno sprejmejo le 30 kandidatov. Redno se izpopolnjuje tako pri slovenskih kot tujih klarinetistih, kot so Dušan Sodja, Jurij Jenko, Yehuda Gilad, Kilian Herold, Harri Mäki. Z uspešno opravljeno avdicijo si je lani prislužila mesto v orkestru Schleswig-Holstein Musik Festivala, ki poteka na severu Nemčije v Rendsburgu. Članica Pihalnega orkestra Komen je že od svojega enajstega leta in jim ostaja zvesta kljub selitvi in študiju v tujini.


TROBENTA // mladinski orkester

Uroš Pavlović

Uroš Pavlović je solist trobentač v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana že od leta 2008. Svojo glasbeno pot je začel v glasbeni šoli v Sežani. Leta 2000 je maturiral na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Francu Žuglju. Istega leta je uspešno opravil sprejemni izpit na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer se je šolal pri priznanemu profesorju Hansu Ganschu in študij zaključil z odliko. Med študijem se je udeležil številnih seminarjev pri slovitih trobentačih, kot so Bobby Shew, Bo Nilson, Pierre Thibaud, Allen Vizzutti, Lothar Hilbrandt, Klaus Schuhwerk…… 

Leta 2006 se je na tekmovanju Musica Porcia v Italiji prebil 10 najboljših trobentačev. Sodeluje z mnogo orkestri: Philharmonie Salzburg, Volksoper Wien, Duisburg Philharmoniker, Bad Reichenhaller Philharmoniker, Musicum Salzburg, Mitteleuropa Orchestra, Post Big band Salzburg, Big band Theory, Simfonični orkester RTV Slovenija, Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev, Slovenska filharmonija.


POZAVNA // mladinski orkester

Andraž Cencič

Pozavnist Andraž Cencič (1988) se je pozavne začel učiti pri Dariju Pobegi na Glasbeni šoli Koper in se nato vpisal na umetniški oddelek Gimnazije Koper, v razred profesorja Alberta Kolbla. Po maturi je bil sprejet na študij k priznanemu profesorju Branimirju Slokarju na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu im Breisgau v Nemčiji, kjer je februarja 2013 z odliko magistriral. Izobraževal se je še na številnih mojstrskih seminarjih pri mednarodno uveljavljenih pozavnistih: Jacques Mauger (2003), Branimir Slokar (2004, 2005, 2006), Daniel Bonvin (2009), Carol Janatsch (2010) in Joseph Alessi (2011). Od leta 2016 je prevzel vodstvo pihalnega orkestra GŠ Koper ter od leta 2021 vodi tudi pihalni orkester GŠ Sv. Anton. Trenutno poučuje pozavno in nizka trobila na Glasbeni šoli Koper in na umetniškem oddelku Gimnazije Koper.


TOLKALA // mladinski orkester

Alex Kuret

Alex Kuret je pričel študij tolkal pri Pihalnem Orkestru Ricmanje, kjer še danes poučuje in redno koncertira. Nato se je vpisal na tržaški konservatorij Tartini, na katerem je z odliko in pohvalo zaključil študij solistične interpretacije ter glasbene pedagogike. Za akademske uspehe je bil dobitnik štipendije Ananian. Glasbeno se je izpopolnil tudi v Nemčiji, v razredu Bernharda Wulffa na Hochschule fur Musik Freiburg. 

Medtem je ustanovil Zari Percussion Duo s kolegom Denisom Zupinom, s katerim je tekmoval in zmagal na številnih tekmovanjih, med katerimi lahko naštejemo »Svirel – Štanjel«, »Luigi Zanuccoli – Sogliano al Rubicone«, »Premio Crescendo – Firenze«, »Città di Padova«, »Premio Nazionale delle Arti – Rim«, »Giulio Rospigliosi – Pistoia«, »Lilian Caraian – Trst«, »International Percussion Festival – Torrazza Coste, »Società Umanitaria – Milan«, »Luigi Nono – Turin«. Z Duom je snemal za RAI in Radio Koper ter izdal CD z imenom Breathing Sawdust. 

Bil je član Orkestra NOVA in projekta Maribor International Orchestra. Redno sodeluje z raznimi sestavi kot so Orkester opernega gledališča Verdi iz Trsta, Orkester FVG, Ansambel Ferruccio Busoni, Trio Koluža.

Poučeval je v Tolminu, Vidmu (Udine) in Čedadu (Cividale). Od leta 2016 je stalno zaposlen na glasbeni šoli Caprin – Valmaura v Trstu. 


HORN // mladinski orkester

Jakob Skerbiš

Rojen leta 2005 v Postojni, glasbeno šolo je začel obiskovati v Sežani leta 2012 v razredu Petra Pačnika. Trenutno nadaljuje študij glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je zaključil 2. letnik v razredu Mihajla Bulajića. Že v prvem letu svojega šolanja se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel na katerem je prejel srebrno, v prihodnjih letih pa tudi dve zlati in eno zlato plaketo s posebno pohvalo. Na državnem tekmovanju TEMSiG je leta 2020 dosegel tretje mesto in zlato plaketo. Sodeluje zs orkestri kot so: Pihalni orkester Krka, Brkinska godba 2000, Pihalni orkester Komen in Pihalni orkester Divača v katerem je član od leta 2015. Udeležuje se tudi seminarjev svetovno znanih profesorjev kot so: Radovan Vlatković, Boštjan Lipovšek, Mahir Kalmik…