FLAVTA // šolski orkester

Irena Birsa

Irena Birsa je s poukom flavte začela pri prof. Tamari Tretjak, v komenski podružnici glasbene šole Sežana. Svojo glasbeno pot je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, pod mentorstvom prof. Lize Hawlina. Leta 2017 je bila sprejeta na dodiplomski študij flavte pri prof. Norbertu Girlingerju na zasebni univerzi Anton Bruckner v avstrijskem Linzu. Je dobitnica tako domačih, kot tudi mednarodnih nagrad in štipendije Rotary kluba Wels. Oktobra lani je uspešno zaključila dodiplomski študij koncertne smeri, trenutno obiskuje pedagoški program. Je članica linškega ansambla za sodobno glasbo Lizard, katerega cilj je izvajati glasbo še živečih in aktivnih skladateljev. 

Kot rezultat ljubezni do široke palete glasbenih stilov, se poleg flavte v klasični vlogi zanima tudi za sodobnejše prakse, ki zvok flavte povežejo z neomejenimi možnostmi elektronske glasbe. 


KLARINET // šolski orkester

Neža Jelušič

Neža Jelušič je prve glasbene korake naredila s profesorjem Brankom Trifkovićem na Glasbeni šoli Sežana. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (prof. Alojz Zupan) in uspešno maturirala v razredu prof. Dušana Sodje. Leta 2020 je z odliko zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani s temo »Vpliv glasbenega izobraževanja na pozornost in koncentracijo«. Kot študentka tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani (prof. Andrej Zupan), je zimski semester opravila na Visoki šoli za glasbo v Luzernu (Švica) pri prof. Paolu Beltraminiju. Med študijem se je redno udeleževala seminarjev z uglednimi profesorji (Massimiliano Miani, Raphael Sanders Jr., Dario Zingales, Hubert Salmhofer, Paolo Beltramini, Bertram Egger, Jože Kotar, Andrej Zupan). Je večkratna udeleženka priznanih orkestrskih šol (OrkesterkamP, Intercampus, Musica Creativa), ter od malih nog redno sodeluje z različnimi pihalnimi in simfoničnimi orkestri (Kraška pihalna godba Sežana, NOVA filharmonija, Brkinska godba 2000, Postojnska godba 1808, idr.). Klarinet poučuje v Godbeniški šoli Brkinske godbe 2000, ter na Glasbeni šoli Ajdovščina, kjer svojo ljubezen do glasbe in orkestrske igre predaja nadobudnim mladim glasbenikom.


SAKSOFON // šolski in mladinski orkester

Larisa Marjanović

Larisa Marjanović je na ljubljanski Akademiji za glasbo iz saksofona magistrirala leta 2015 v razredu prof. Mihe Rogine. Tekom študija je bila na mednarodni izmenjavi pri prof. Draganu Sremcu in prof. Tomislavu Žužaku, kot prejemnica elitne Basileus štipendije pa tudi pri prof. Gordanu Tudorju, pri kateremu je ostala kar dve leti. Sicer je svoje znanje redno izpopolnjevala na seminarjih pri mednarodno priznanih saksofonistih kot so: Jean-Denis Michat, Fabrizio Mancuso, Sylvain Malézieux, Jean-Marie Londeix, Claude Delangle, Jean-Yves Fourmeau, Masataka Hirano, Lars Mlekusch, Gilles Tressos, Eugene Rousseau in drugi. Že v času študija je kot substitutka igrala v Orkestru Slovenske vojske. Kot solistka, članica DUA NOX (v njem je muzicirala s tolkalko Petro Vidmar) in članica SOS – Saxophone Orchestra je nastopila na številnih koncertih doma in v tujini (Italija, Hrvaška, Srbija, Francija, Avstrija, Madžarska in Tajska – Bangkok). S saksofonskim orkestrom SOS so kar dvakrat nastopili na Svetovnem kongresu saksofonistov (leta 2015 v Strasburgu in 2018 v Zagrebu). S saksofonistko Anjo Kožuh sta za izvedbo koncerta za dva saksofona in pihalni orkester A. Scotta: Dark Rain prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana. Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina in je vodja aktiva klarineta in saksofona Zveze Primorskih glasbenih šol. Poleg tega je članica uredniškega odbora glasbene revije Glasna, ki jo s podporo Ministrstva za kulturo RS izdaja Glasbena mladina Slovenije.


TROBENTA // šolski in mladinski orkester

Matjaž Kos

Matjaž Kos je svojo glasbeno pot začel v glasbeni šoli Sežana. Večji del glasbenega izobraževanja je opravil pri profesorju Ivu Bašiču, zadnjih nekaj let pa pri profesorju Urošu Pavloviču. Svojo glasbeno pot je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Franca Žuglja. Po uspešno opravljeni srednji šoli svoj študij nadaljuje na Gustav Mahler Privatuniversität v Celovcu pri profesorju Robertu Hoferju. Tekom študija se je udeležil tudi tekmovanja Temsig in na regijskem tekmovanju dosegel dve zlati plaketi, na državnem pa dve srebrni. Udeležil se je tudi nekaj seminarjev pri svetovno znanih trobentačih, kot so: Allen Vizzutti, Håkan Hardenberger, Stefan Haimel, Jeroen Berwaerts. Med študijem je sodeloval z orkestrom Kärntner Sinfonieorchester, Kärntner brass band, Alpeadria Sinfonieorchester, NOVA Filharomonija, Kraška pihalna godba…


NIZKA TROBILA // šolski orkester

Primož Petohleb

Primož Petohleb je z igranjem evfonija pričel na glasbeni šoli v Postojni. Šolanje je nadaljeval na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2018 z odliko magistriral. Kot solist in član komornih zasedb se je udeležil več državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je bil večkrat tudi nagrajen. V času šolanja na Akademiji je redno izvajal solistične recitale, na katerih se je predstavljal s tehtnim in zahtevnim evfonističnim repertoarjem, poleg tega pa je svoje znanje redno izpopolnjeval pri največjih mojstrih nizkih trobil. Z dirigiranjem se je prvič resneje spoznal na Akademiji za glasbo. Kmalu po zaključenem študiju je pričel z dirigiranjem Postojnski godbi 1808, s katero je v preteklem letu osvojil zlato plaketo na tekmovanju slovenskih godb. Poleg tega deluje kot učitelj nizkih trobil ter aktivno sodeluje v več žanrsko raznolikih glasbenih skupinah.

TOLKALA // šolski orkester

Tim Lindič

Mladi tolkalec Tim Lindič je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli v Sežani pri prof. Matiji Tavčarju. V času šolanja se je redno udeleževal seminarjev in tekmovanj ter poletnih glasbenih kampov. Trenutno je dijak Umetniške gimnazije Koper smer tolkala, pri prof. Tomislavu Hmeljaku. Med šolanjem je bil član komorne tolkalne skupine, šolskih pihalnih orkestrov ter mnogih drugih orkestrov. Trenutno igra tolkala v zasedbi Kraške pihalne godbe in Bend-it! Orchestra. Delo z mladimi mu predstavlja veliko veselje in motivacijo.

TOLKALA // šolski orkester

Tina Škamperle

Tina Škamperle, rojena 25.8.2003 v Postojni. Pri šestih letih sem se vpisala v razred tolkal pri profesorju Urošu Nemaniču, nato sem študirala pri profesorju Matiji Tavčarju, ki je bil moj učitelj 8 let študija tolkal v Glasbeni šoli Sežana. Z njegovo spodbudo, mojo željo in podporo staršev sem se vpisala na srednjo glasbeno šolo v Kopru. Prvo leto me je učil profesor Mitja Tavčar, drugo pa profesor Tomislav Hmeljak.

Med študijem sem se tudi dodatno izobraževala za igranje tolkal na seminarjih in mojstrskih tečajih profesorjev Jožeta Bogolina, Simona Klavžarja, profesorice Petre Vidmar in drugih. V lanskem letu sem se udeležila tudi seminarja za dirigente. Hodila sem tudi na seminarje profesorjev in strokovnjakov iz tujine. 7 let zapored sem sodelovala tudi v poletni glasbeni šoli OrkesterKamp. V Zrečah sem se udeležila poletne šole za tolkalsko skupino pod vodstvom profesorja Simona Klavžarja. Leta 2019 sem bila ena od profesorjev tolkalne sekcije v poletnem taboru MusiKras v Štanjelu.

Med študijem v osnovni glasbeni šoli sem se udeleževala regijskih in državnih tolkalnih tekmovanj Temsig in Svirel. Dobila sem bronasto, dve srebrni in dve zlati priznanji ter pohvalo. Pri osmih letih sem začela igrati v pihalnem orkestru Tamali, ki ga vodi oče Tomaž Škamperle. Po dveh letih sem začela igrati tudi v orkestru Brkinska godba 2000, kjer igram še danes. Na srednji glasbeni šoli Koper sem postala članica simfoničnega orkestra srednje glasbene šole. Velikokrat so me vabili na osnovnošolske prireditve, lokalne prireditve v Divači, Sežani, Hrpelje-Kozini. Igrala sem z divaškim pevskim in osnovnošolskim zborom v Izoli. Sedaj že dve leti poučujem tri učence tolkal v okviru godbeniške šole Brkinske godbe 2000.

FLAVTA // mladinski orkester

Irina Perosa

Irina Perosa je leta 2001 diplomirala iz flavte na Konservatoriju G. Tartini v Trstu (Italija). Podiplomski študij flavte je nadaljevala pri profesorju Giorgiu Blascu, pikolo flavte pa pri profesorjih Raphaelu Leoneju (Avstrija) in Matjažu Debeljaku (Slovenija). Obiskovala je dirigentsko šolo za pihalne orkestre v Ljubljani pri profesorjih Miru Sajètu (Slovenija) in Janu Coberju (Nizozemska), nato pa se je izpopolnjevala na dirigentskih mojstrskih tečajih pri profesorjih Andrei Gasperinu in Andrei Lossu (Italija), Felixu Hauswirthu (Švica) in Ivanu Meylemansu (Belgija).

Je učiteljica flavte na Glasbeni šoli Sežana, pikolistka tržaškega orkestra Trieste Flute Ensemble in dirigentka njihovega priložnostnega 200 (in več)-članskega orkestra flavt, dirigentka orkestra flavt Zveze primorskih glasbenih šol (ZPGŠ), Godbenega društva Prosek in pihalnega orkestra Filarmonica di S. Barbara (Italija).


KLARINET // mladinski orkester

Katijana Rener

Katijana Rener je svojo glasbeno pot začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Sežana v razredu prof. Branislava Trifkovića. Že pod njegovim vodstvom se je kot solistka in članica komornih skupin redno udeleževala tekmovanj in dosegala odlične rezultate. Po končani osnovni šoli se je odločila za nadaljevanje glasbene poti na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V času šolanja pod mentorstvom prof. Andreja Zupana je dosegla odlično 2. nagrado na tekmovanju Temsig leta 2013, istega in naslednjega leta je prejela tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, leta 2015 pa je kot članica kvarteta klarinetov prejela 3. nagrado na Temsigu. Po uspešno opravljeni maturi ter treh sprejemnih izpitih jo je pot zanesla na sever Nemčije v Hannover, kjer se izpopolnjuje razredu prof. Johannesa Peitza. Junija 2019 si je z odlično odigranim diplomskim koncertom prislužila najvišjo možno oceno in bila januarja 2020 nagrajena z Dr. Karl-Ernst-Fichter Preis za najboljše ocenjeno diplomo svoje generacije. Junija lani pa je magistrirala z odliko in si tako skupaj z uspešno opravljenim sprejemnim izpitom priborila mesto za nadaljevali študij v programu Soloklasse v katerega letno sprejmejo le 30 kandidatov. Redno se izpopolnjuje tako pri slovenskih kot tujih klarinetistih, kot so Dušan Sodja, Jurij Jenko, Yehuda Gilad, Kilian Herold, Harri Mäki. Z uspešno opravljeno avdicijo si je lani prislužila mesto v orkestru Schleswig-Holstein Musik Festivala, ki poteka na severu Nemčije v Rendsburgu. Članica Pihalnega orkestra Komen je že od svojega enajstega leta in jim ostaja zvesta kljub selitvi in študiju v tujini.


POZAVNA // mladinski orkester

Matjaž Kafol

Matjaž Kafol se je rodil v Trstu 14. oktobra 1992. Pozavno se je začel učiti leta 2003 na glasbeni šoli v Komnu pri Simonu Perčiču. Med leti 2008 in 2013 je svoje igranje izpopolnjeval na srednji glasbeni šoli v Kopru pri prof. Albertu Kolblu in prof. Marku Iliču. Kasneje se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani k prof. Dušanu Kranjcu. V vsem tem obdobju je redno obiskoval seminarje svetovno priznanih pozavnistov.

Poleg uspešnih udeležb na številnih državnih in mednarodnih solističnih tekmovanjih, je imel priložnost sodelovati kot substitut v simfoničnih orkestrih Opere in baleta v Ljubljani in RTV Slovenija, kateri ga je leta 2019 povabil na južnoameriško turnejo kot vodjo sekcije.

Kot solist je igral z godalnim orkestrom Akademije za glasbo iz Ljubljane, z Big bandom AG Ljubljana in s simfoničnimi orkestri NOVA, RTV Slovenija in Opera in Balet Maribor.

Več let je vodil sekcijo trobil pri Pihalnem orkestru Komen in Mladinski filharmoniji Nova ter sodeloval kot asistent profesorja pozavne na številnih poletnih glasbenih taborih. V šolskem letu 2016/2017 je pričel s poučevanjem pozavne na Glasbeni matici v Trstu ter v šolah pihalnih orkestrov iz Doberdoba in Nabrežine. Med leti 2017 in 2019 je vodil Pihalni orkester Ilirska Bistrica. Kasneje je bil zaposlen v tamkajšnji glasbeni šoli kot učitelj pozavne in vodja šolskega pihalnega orkestra.

Trenutno živi v Rotterdamu na Nizozemskem, kjer se bliža koncu študija jazz pozavne pri prof. Ilija Reijngoud. V tem času je že veliko nastopal z raznimi jazz ansambli in big bandi, med temi je vredno omeniti Concertgebow Youth Big Band.

TOLKALA // mladinski orkester

Alex Kuret

Alex Kuret je pričel študij tolkal pri Pihalnem Orkestru Ricmanje, kjer še danes poučuje in redno koncertira. Nato se je vpisal na tržaški konservatorij Tartini, na katerem je z odliko in pohvalo zaključil študij solistične interpretacije ter glasbene pedagogike. Za akademske uspehe je bil dobitnik štipendije Ananian. Glasbeno se je izpopolnil tudi v Nemčiji, v razredu Bernharda Wulffa na Hochschule fur Musik Freiburg. 

Medtem je ustanovil Zari Percussion Duo s kolegom Denisom Zupinom, s katerim je tekmoval in zmagal na številnih tekmovanjih, med katerimi lahko naštejemo »Svirel – Štanjel«, »Luigi Zanuccoli – Sogliano al Rubicone«, »Premio Crescendo – Firenze«, »Città di Padova«, »Premio Nazionale delle Arti – Rim«, »Giulio Rospigliosi – Pistoia«, »Lilian Caraian – Trst«, »International Percussion Festival – Torrazza Coste, »Società Umanitaria – Milan«, »Luigi Nono – Turin«. Z Duom je snemal za RAI in Radio Koper ter izdal CD z imenom Breathing Sawdust. 

Bil je član Orkestra NOVA in projekta Maribor International Orchestra. Redno sodeluje z raznimi sestavi kot so Orkester opernega gledališča Verdi iz Trsta, Orkester FVG, Ansambel Ferruccio Busoni, Trio Koluža.

Poučeval je v Tolminu, Vidmu (Udine) in Čedadu (Cividale). Od leta 2016 je stalno zaposlen na glasbeni šoli Caprin – Valmaura v Trstu.