FLAVTA

Irena Birsa

Irena Birsa se je z glasbo seznanila v prvem razredu osnovne šole, ko se je vpisala v Glasbeno šolo Sežana. Opravila je osem razredov nižje glasbene šole pri profesorici Tamari Tretjak. Leta 2012 je opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je svoje znanje nadgrajevala pri profesorici Lizi Hawlina Prešiček. Leta 2013 je začela sodelovati v Mladinskem simfoničnem orkestru NOVA in bila aktivna s kvintetom NovArt. Tudi sicer zelo rada muzicira v različnih komornih sestavih, zadnja leta aktivneje sodeluje s skladatelji in raziskovalci zvoka. V času šolanja na KGBL je osvojila tri srebrne plakete, leta 2015 pa se je uvrstila v finale mednarodnega tekmovanja Svirel, kjer je osvojila posebno nagrado in absolutno prvo mesto v svoji kategoriji. Leta 2017 je uspešno opravila sprejemni izpit na zasebni univerzi Anton Bruckner v Linzu, kjer ji znanje predaja prof. Norbert Girlinger. Poleti 2018 je bila sprejeta na mednarodni festival in seminar Aurora v Stockholmu, februarja letos pa je prejela štipendijo Rotary kluba Wels. Redno se udeležuje seminarjev pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Gaby Pas-Van Riet, Dejan Gavrić, Aleš Kacjan, Julien Beaudiment, Felix Renggli in drugi.


KLARINET

Katijana Rener

Katijana Rener je svojo glasbeno pot začela s sedmimi leti na Glasbeni šoli Sežana v razredu prof. Branislava Trifkovića. Že pod njegovim vodstvom se je kot solistka in članica komornih skupin redno udeleževala tekmovanj in dosegala odlične rezultate. Po končani osnovni šoli se je odločila za nadaljevanje glasbene poti na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V času šolanja pod mentorstvom prof. Andreja Zupana je dosegla odlično 2. nagrado na tekmovanju Temsig leta 2013, istega in naslednjega leta je prejela tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, leta 2015 pa je kot članica kvarteta klarinetov prejela 3. nagrado na Temsigu. Po uspešno opravljeni maturi ter treh sprejemnih izpitih jo je pot zanesla na sever Nemčije v Hannover, kjer v razredu prof. Johannesa Peitza sedaj že pridno opravlja magistrski študij. 

Lansko poletje si je z odlično odigranim diplomskim koncertom prislužila najvišjo možno oceno in bila januarja letos nagrajena z Dr. Karl-Ernst-Fichter Preis za najboljše ocenjeno diplomo svoje generacije.

Redno se izpopolnjuje tako pri slovenskih kot tujih klarinetistih, kot so Dušan Sodja, Jurij Jenko, Yehuda Gilad, Kilian Herold, Harri Mäki.

Članica Pihalnega orkestra Komen je že od svojega enajstega leta in jim ostaja zvesta kljub selitvi in študiju v tujini. 


SAKSOFON

Sandra Rijavec

Sandra Rijavec je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Sežana, kjer je s sedmimi leti pričela igrati saksofon pri prof. Sandiju Vrabcu. Leta 2010 je na državnem tekmovanju Temsig prejela zlato plaketo. Glasbeno šolo je zaključila v Kopru pri prof. Mitji Žerjalu, s katerim sta se prav tako redno udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj kot sta Emona in Svirel. Ena odmevnejših nagrad, ki jih je prejela pod njegovim mentorstvom je prvo mesto in naziv Laureat na tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu. Že vrsto let žanje največje uspehe tako doma kot v tujini. V času šolanja na srednji glasbeni šoli je dosegla mnoge odmevne uspehe, kot so zlata plaketa in tretja nagrada na državnem tekmovanju Temsig leta 2016, prva nagrada na mednarodnem tekmovanju za klasični saksofon v Lübecku (Nemčija), prvo mesto, absolutnih 100 točk ter naziv Laureat na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Varaždin International Woodwind & Brass Competition (2019). Sandra je zmagovalka mednarodnega tekmovanja Emona 2018, kjer je tekmovala v konkurenci 41 pihalcev.  Februarja 2019 je bila izbrana za Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, prejela pa je tudi nagrado Mladi upi Zavarovalnice Triglav. Lani je uspešno opravila sprejemne izpite na Hochschule für Musik und Tanz Köln, kjer trenutno izpopolnjuje svoje znanje pod mentorstvom prof. Daniela Gauthiera. Redno nastopa s svojo komorno skupino Saxplode, ki deluje že od leta 2016. Aprila 2017 so se udeležili 9. mednarodnega tekmovanja Svirel, kjer so za svoj nastop prejeli 100 točk in postali absolutni zmagovalci v kategoriji komornih sestavov. Večkrat se je pokazala in izkazala tudi kot izvrstna solistka v orkestrih. Svoje znanje je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih in seminarjih pri svetovno znanih profesorjih, kot so  Jean Denis Michat, Daniel Gauthier, Claude Delangle, Simon Diricq, Christian Wirth in drugi. Njene očarljive interpretacije in tehnične spretnosti so pritegnile veliko pozornost tako doma kot tujini, kjer redno koncertira s komornima skupinama Saxplode, Doppler-Saxophone Quartett ali kot solistka.


TROBENTA

Gregor Rogelja

Trobentač Gregor Rogelja je svojo glasbeno pot začel na podružnični glasbeni šoli v Komnu, pozneje pa je obiskoval Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Svoje izobraževanje nadaljuje pri profesorju Jerounu Berwaertsu na Univerzi za glasbo, dramatiko in medije v Hanovru (Nemčija). Poleg tega pogosto obiskuje mojstrske tečaje s priznanimi profesorji, kot so Marco Pierobon, Tom Poulson, Reinhold Friedrich in Urban Agnas.

Leta 2014 je postal državni prvak v svoji kategoriji na slovenskem državnem tekmovanju Temsig. Na mednarodnem tekmovanju Svirel je prejel več zlatih nagrad skupaj s posebnimi nagradami.

Redno nastopa s Pihalnim orkestrom Komen, Trobilnim ansamblom glasbene akademije v Hanovru in Trobilnim kvintetom trobiNOVA. Kot koncertni solist je nastopil s Komornim orkestrom Karabah (Armenija), Mestnim simfoničnim orkestrom Kaunas (Litva), Simfoničnim orkestrom Cantabile (Slovenija) ter Zuglói Filharmónia (Madžarska).


POZAVNA

Matjaž Kafol

Matjaž Kafol se je pozavno začel učiti pri Simonu Perčiču, med letoma 2008 in 2013 pa je svoje igranje izpopolnjeval na srednji glasbeni šoli v Kopru pri prof. Albertu Kolblu in prof. Marku Iliču. Trenutno zaključuje dodiplomski študij na Akademiji za Glasbo v Ljubljani pri prof. Dušanu Kranjcu. Redno obiskuje seminarje. Študiral je s profesorji, kot so Steven Mead, Antonello Mazzucco, Andrea Bandini, Michael Massong, Jamie Williams, Dietmar Kublbock, Jonas Bylund, Mike Svoboda, Charles Toet, Ian Bousfield in Lars Karlin.

V zadnjih letih je bil večkratni zmagovalec na mednarodnih tekmovanjih, kot denimo

Svirel, kjer je leta 2015 dosegel 99 točk (drugo mesto s posebno nagrado), leta 2017 pa je prejel 99,5 točk (prvo mesto s posebno nagrado), na varaždinskem mednarodnem tekmovanju je leta 2016 dosegel 99,25 točk (prvo mesto), naslednje leto prav toliko točk in postal zmagovalec finala kategorije Grand Prix I, na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Milanu se je leta 2017 uvrstil v polfinale, enak uspeh je dosegel še na Pakalinis international trombone competition v Litvi.

Veliko je nastopal v orkestrih (SNG Opera in balet Ljubljana, RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, Orchestra Academy Belgrade), komornih skupinah, big bandih in tudi solistično. Kot solist je zaigral z godalnim orkestrom Akademije za glasbo iz Ljubljane, Big bandom AG Ljubljana, s Simfoničnim orkestrom NOVA, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Pihalnim orkestrom Trimitas (Litva) in Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Maribor. Čeprav študira klasično glasbo, se rad preizkuša tudi v drugih zvrsteh, od stare glasbe do jazza.

Več let je vodil sekcijo trobil pri Pihalnem orkestru Komen in v Mladinski filharmoniji Nova ter sodeloval kot asistent profesorja pozavne na poletnih glasbenih taborih OrkesterKamp v Bovcu. V šolskem letu 2015/2016 je nadomeščal učitelja pozavne v Glasbeni šoli v Sežani, v naslednjem pa je pričel s poučevanjem pozavne na Glasbeni matici v Trstu ter v godbenih šolah v Doberdobu in Nabrežini. Jeseni 2018 je prevzel mesto dirigenta v Pihalnem orkestru Ilirska Bistrica.


ROG

Sebastijan Buda

Rogist Sebastijan Buda ima 19 let in trenutno obiskuje tretji letnik Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Boštjanu Lipovšku. Nižjo glasbeno šolo je končal v Sežani pri prof. Simonu Perčiču in glasbeno pot nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Jožetu Rošerju, ob tem pa se vzporedno izobraževal na Gimnaziji Poljane. Je dobitnik zlatih priznanj s pohvalo na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije (TEMSIG) v letih 2011, 2014 in 2017, petih zlatih priznanj na mednarodnem tekmovanju Svirél (Slovenija), na katerem je bil v letih 2013, 2015 in 2017 tudi finalist, zlate plakete v Varaždinu na International Woodwinds & Brass Competition leta 2015 in prve nagrade na 6. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale »Giovani Musicisti« – Citta di Treviso (Italija) v letu 2014. Bil je tudi finalist in dobitnik 3. nagrade na 7. Concorso Internazionale AudiMozart v Roveretu (Italija). Kot solist z orkestrom se je velikokrat predstavil na domačih in tujih tleh, leta 2015 in 2016 z državnima simfoničnima orkestroma Armenije in Litve na glasbenih festivalih, leta 2017 z NOVO filharmonijo na sedmih koncertih po Sloveniji, Italiji, Madžarskem in Romuniji, leta 2018 z simfoničnim orkestrom RTV Slovenija na slovenskem finalnem izboru za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki ter januarja 2019 na koncertu solistov AG z Orkestrom Slovenske filharmonije. Na odru redno nastopa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, kvartetom rogov FourCor in trobilnim kvintetom TrobiNOVA. Obiskal je mnogo poletnih šol in mojstrskih tečajev pri svetovno znanih hornistih, kot so Radovan Vlatković, Luca Benucci, Will Sanders, Dale Clevenger, Eric Terwilliger, Andrej Žust, Johannes Hinterholzer.


TUBA

Jernej Terčon

Od leta 2007 je nepogrešljiv član Pihalnega orkestra Komen. Z njim je osvojil drugo mesto na tekmovanju v Strasbourgu, pa ves blišč in privilegij Zlate dvorane na Dunaju, prestižne dvorane berlinske filharmonije in akustične dvorane v zgradbi slovaškega radia v Bratislavi. Četudi je kot solist vzdušje glasbenega tekmovanja okusil zgolj leta 2009 v Štanjelu na tekmovanju Svirel, je kot tubist danes zelo zaposlen.

Glasbenik edinstvenega značaja zagotavlja, da brez glasbe ne bi preživel, saj jo občuti kot zrak, ki ga potrebuje za dihanje, tudi kot oviro, ki nima nobenega zidu. Kraški trubadur s tubo, ki ga vabijo v najrazličnejše zasedbe od Nove Gorice in Trsta pa vse do Maribora, je vodja nizkih trobil v komenskem orkestru. Pa še kot zanimivost – Jernej je kot najmlajši Slovenec nastopal kot solist v berlinski filharmoniji.

Bil je na seminarjih pri Stevnu Meadu, Martinu Rexu, Øysteinu Baadsviku, Rolandu Szentpáli, Antonellu Mazzuci, pa tudi pri Slovencu Roku Vilharju in Urošu Koširju je bil reden učenec.


TOLKALA

Jani Leban

Jani Leban je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen in na Glasbeni šoli Sežana pri prof. Matiji Tavčarju. Učenje tolkal je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Jožeta Bogolina, trenutno pa je redni študent na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. Josefa Gumpingerja, kjer študij posveča tako koncertni in orkesterski smeri tolkal kot tudi pedagoškemu programu.

Je prejemnik številnih zlatih plaket na državni in mednarodni ravni, med drugim je leta 2016 na mednarodnem tekmovanju Svirel prejel zlato priznanje, ter dve posebni nagradi, izvedel je recital v Centru ruske znanosti pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, postal je tudi prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole in dobitnik štipendije zavarovalnice Triglav v sklopu “Mladi upi”. 

Leta 2017 je na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG prejel 1. nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100/100 točk ter posebno priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo v kategoriji, poleti pa je nastopil še v mariborski Unionski dvorani v sklopu festivala Lent. V letu 2018 je izvedel recital v ciklu Mladi virtuozi v ljubljanskih križankah, tako lani kot tudi letos je sklenil sponzorsko pogodbo z Zavarovalnico Triglav.

Jani trenutno deluje večinoma v Avstriji, kjer igra in sodeluje z raznimi profesionalnimi orkestri in komornimi sestavi pod taktirko svetovno znanih dirigentov. Redno sodeluje pri projektih z Dunajskimi dečki, z avstrijskim radijskim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Max Steiner, orkestrom RTV Slovenija, snema in igra za Dunajsko simfonično knjižnico Synchron stage Vienna in še mnogo več.

Še vedno je član Pihalnega orkestra Komen, s katerim je koncertiral in tekmoval tudi v prestižni dvorani Berlinske filharmonije.


TOLKALA

Anže Počkar

Že kot majhen deček je kazal svoje navdušenje nad glasbo, najprej narodno zabavno. Za sedmi rojstni dan so mu starši kupili prvo diatonično harmoniko. Jeseni istega leta je pričel z učenjem pri prof. Zoranu Lupincu. V svet tolkal ga je najprej popeljala prof. Jasna Kos, kasneje pa prof. Matija Tavčar. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer tolkala pri prof. Jožetu Bogolinu in prof. Simonu Klavžarju. Letos zaključuje dodiplomski študij tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Petri Vidmar, v okviru izbirnih predmetov pa obiskuje še jazz bobne pri prof. Alešu Rendla.

Med šolanjem je obiskoval različne seminarje za tolkala v organizaciji glasbenih šol, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, med drugim tudi seminar za cajone pri Jaki Strajnar in seminar za izpopolnjevanje na bobnih pri profesorju Domu Famularo iz New Yorka, ZDA. Je večkratni prejemnik najvišjih nagrad tako na tolkalih kot harmoniki. Anže je član Kulturnega društva kraška harmonika, član Vrhovske vaške godbe, Kraške pihalne godbe Sežana ter Pihalnega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo. V okviru Kraške pihalne godbe mu je dirigent prof. Ivo Bašič, zaupal izvajanje že več solističnih točk, kot tolkalec pa rad priskoči na pomoč tudi ostalim pihalnim orkestrom. Poleg študija in benda tudi poučuje diatonično harmoniko in tolkala, v prostem času pa rad poseže po klavirju in kitari.