DIRIGENT MLADINSKEGA ORKESTRA

Nejc Kovačič

Nejc Kovačič se je rodil leta 1985 v Novi Gorici v sedemčlanski glasbeni družini. V nižji glasbeni šoli je igral francoski rog in baritonsko tubo v razredu prof. Črtomirja Nanuta. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani (baritonska tuba) pri prof. Igorju Krivokapiću in ga zaključil z zaključnim izpitom. Udeležil se je več mojstrskih tečajev: pri prof. Stevenu Meadu, Josefu Steinboecku in drugih.

Kot pedagog deluje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici (IT) v godbeniških šolah Vogrsko, Goriška Brda in Doberdob (IT). Njegovi učenci dosegajo na državnih in mednarodnih tekmovanjih vidnejše uspehe. Izpopolnjeval se je tudi na področju dirigiranja in sicer na mojstrskih tečajih akademije NOVA ( prof.: Simon Perčič, Jaka Pucihar, Marko Mihevc, Matej Venier), na mojstrskem tečaju za dirigente pod vodstvom Thomass-a Doss-a (Avstrija). V letošnjem šolskem letu obiskuje masterclass pri prof. Andrei Loss-u v italijanski Vicenzzi. Vodil je šolski orkester Godbeniške šole Vogrsko, s katerim so pričeli z organizacijo otroškega pevskega festivala »Pojmo (z)godbo«, ki je leta 2019 potekal v tretji ediciji. Februarja 2016 je prevzel mesto dirigenta Pihalnega orkestra Vogrsko. V letu 2018 se je z orkestrom udeležil mednarodnega tekmovanja v Calabriji (IT) in osvojil srebrno plaketo. Orkester aktivno vodi še danes.

Sodeloval je pri večjih projektih:
– s tržaško operno hišo v operi Nabucco ob 200-letnici Verdijevega rojstva v razširjeni orkestrski zasedbi.
– v letu 2015 v TWOP projektu, s katerim se je udeležili enega odmevnejših evropskih poletnih festivalov v Innsbrucku.
– s pihalnim orkestrom Akademije za glasbo z dirigentom Jan-om Cobrom (Nizozemska)
– s folklorno skupino Tine Rožanc na enomesečni turneji v sklopu svetovnega festivala »Folkloriada« v Mehiki leta 2017.

Je dolgoletni član skupine Dej šen Litro s katero so posneli dve zgoščenki in član mednarodne skupine Il Disadattato e la sua orchestra s katero so izdali prvenec leta 2018. Za dolgoletno sodelovanje z različnimi pihalnimi orkestri in Big bandi je leta 2018 prejel zlato Gallusovo značko, ki jo podeljuje JSRS za ljubiteljske dejavnosti. Od septembra 2019 deluje kot samozaposleni v kulturi pri ministrstvu za kulturo republike Slovenije.